Обяви за Павликени

Новини и обяви от региона

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

За пръв път на местно ниво и по местна инициатива  в Павликени беше подписана Харта за партньорство между Професионалната гимназия по аграрни технологии “Цанко Церковски” и земеделския бизнес. Като начало подписа си под нея поставиха над 20 местни фермери, директорът на училището Надежда Иванова, министърът на земеделието и храните проф.д-р Димитър Греков и кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов. Училището има 92-годишна история и е дало много добре подготвени кадри за земеделието. В последните години обаче земеделският отрасъл се насища с много модерна техника, докато базата на училището остава непроменена с години и предлага морално остаряла база за обучение. В същото време бизнесът се задъхва от липса на добре подготвени кадри за работа с модерната техника. Вместо да си отправяме взаимни обвинения е по-добре да се разберем кой от какво има нужда и да си протегнем ръце, каза директорката на ПГАТ Надежда Иванова.


В Хартата за партньорство се казва, че училището е готово да предоставя на своите възпитаници висококвалифицирано образование и професионални практики, за да излязат напълно подготвени за добра реализация. Очакват от бизнеса помощ при стажуването и практиките на младежите, като за целта да им се предоставят за работа нови модерни машини. Менторство, стипендии и др. очаква още училището от бизнеса.
Ръководители на земеделски фирми от региона споделиха, че учебната практика е едва по 2 часа седмично, а трябва да е свързана със сезонните дейности – сеитба, жътва, оран.
Проф. д-р Димитър Греков даде висока оценка на павликенската инициатива и призна, че проблемите с професионалното образование като цяло в България са занемарени през последните двадесетина години. От общо 121 са останали около 70 такива училища, от които едва 55 са с аграрни специалности, съобщи министърът. В същото време земеделието изпитва остър глад за квалифицирани кадри. Той обеща съдействие за уреждане на въпроса за безплатния транспорт на пътуващите в община Павликени ученици, а също и за преразглеждане на образователните програми на аграрните училища, които са подведомствени на неговото министерство. Подобна подкрепа обеща и началникът на РИО Розалия Личева. Кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов подписа Хартата с мотива, че добре подготвените кадри ще намерят добра реализация в местните фирми и така заедно ще се създаде една “здрава и просперираща общност”. Той припомни, че със съдействието и на общината в аграрната гимназия в Павликени от тази есен ще се открие специалността “Полиграфия” като отговор на искане на местни бизнесмени.
Елка СПАСОВА

Кой е онлайн 

В момента има 380  гости и няма потребители и в сайта

Статистика 

Потребители: Потребители
703
Статии
143
ВАШАТА РЕКЛАМА

Случайни Снимки

Фейзбук приятели 

 

Потребителско меню 

Клипове

Scroll to top