Обяви за Павликени

Новини и обяви от региона

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Уникални находки от римската епоха, свързани с почитането на божествата на плодородието, показват в изложба в Античния керамичен център в Павликени. Експозицията “Във виното е истината. Празници на виното и плодородието през Античността” е в Историческия музей в града и се открива днес от 14 часа. Тя е посветена на празника св. Трифон Зарезан и Деня на българския археолог.


За да осигурят добра реколта, успешно прибиране и повторно засяване, древните отправят молитви към съответния покровител. В обредните практики са използвани различни по вид и предназначение предмети, натоварени със свещена сила. В римската вила до Павликени са открити керамични съдове с апликации, изобразяващи някои от основните божества на плодородието в Древна Гърция, Тракия и Рим. Върху част от керамичен съд стои брадатият лик на бога на виното и винопроизводството Дионис. В изкуството през периода са изобразявани различни митове, свързани с неговия живот. С Дионис обикновено е и неговата свита от сатири, учителите му Силен и кентавърът Хирон, горското божество Пан, както и жени, обхванати от божествена лудост, наречени вакханки. Оттам идва и думата “вакханалия”.
Сред експонатите в Античния керамичен център присъстват и находки, представящи някои от сподвижниците на Дионис. Глинен калъп за апликация разкрива образа на учителя на бога на виното Силен. Присъщи за него са подпухналото лице и зачервеният нос, причинени от постоянно опияненото му състояние. От Павликени произхождат и редица статуи на Дионис и неговата свита.
С плодородието са свързани и две впечатляващи находки, които днес биха били окачествени като перверзия. Това са два керамични фалоса – единият малък, а другият с големи размери и релефна украса. Те са свързани с плодовитостта, която хората в древността са търсели и олицетворили чрез мъжката потентност. Обикновено фалическите изображения са част от облика на бога на плодородието Приап, който според някои митове е син на Дионис.
Лозовите и бръшляновите клонки са неизменна част от култа на Дионис. Те присъстват и в украсата на керамични съдове, каквито могат също да се видят на място. В изложбата са показани множество керамични съдове, свързани с употребата на вино, от амфори за пренасяне и търговия до трапезните кани и чаши. Всички находки са автентично свидетелство за почитането на виното и начините на неговата употреба през римската епоха.
Показаните находки са открити преди повече от 30 г. от археолога Богдан Султов при разкопки на Античния керамичен център в близост до града. Днес те могат да бъдат видени в експозиционната зала на археологическия обект благодарение на осъществения през 2013 г. проект “Опазване, реставрация и социализация на Античния керамичен център край Павликени”, който беше реализиран със средства на Американски научен център – София, и фондация “Америка за България” и Общината. Съдействие оказаха и от Регионалния исторически музей във Велико Търново, който предостави ценностите.
По време на откриването на изложбата днес археологът в павликенския музей Калин Чакъров ще направи мултимедийно представяне, свързано с темата на изложбата. “Живи” примери от витрините ще онагледят почитани в древността култове, които залягат в основите на някои съвременни обреди, каквито са например тези в деня на св. Трифон Зарезан.

Янтра днес

Кой е онлайн 

В момента има 134  гости и няма потребители и в сайта

Статистика 

Потребители: Потребители
650
Статии
142
ВАШАТА РЕКЛАМА

Случайни Снимки

Фейзбук приятели 

 

Потребителско меню 

Клипове

Scroll to top