Обяви за Павликени

Новини и обяви от региона

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

С граждански протест вчера жители на Горна Липница се обявиха против изграждане на инсталация за производство на електрическа енергия чрез използване на биомаса от растителен и животински произход. 344 души, сред които и чужденци, са изпратили писмо до РИОСВ, в което изразяват своите опасения при изграждане на инсталацията, която, според тях, ще замърсява въздуха на селото. Съоръжението ще бъде изградено в стопанския двор на бившото ТКЗС, което е в регулацията на Горна Липница и е близо до къщите. Инвеститорът е фирма “Борко” ЕООД, която за целта ще вложи над 3 млн. лв.
Какви са опасенията?


Според Стефка Симеонова, главен специалист в кметството, хората в селото не са против новостите и новите работни места, но мястото за строежа на инсталацията се намира на по-малко от 50 м от домовете. В инвестиционното намерение е предвидено на производствената площадка в открити силози да се складират 6350 т годишно царевичен силаж, силаж от цели растения, растителни отпадъци, плодове и остатъци от зеленчуци, листа, трева, отпадъци от животновъдни ферми и от храни. Това, според нас, ще доведе до отделянето на неприятни миризми, замърсяване на въздуха и нарушаване на екологичното равновесие в района.
Притеснени сме и от факта, че достъпът до инсталацията ще бъде през селото, а многотонните камиони представляват опасност за къщите, каза още Симеонова. Тя допълни, че мястото на обекта е в северната – най-високата част на селото, и тъй като ветровете обикновено са северозападни, неприятните миризми ще бъдат постоянни.
Хората в селото поставиха и въпроса за питейната вода, защото още не знаят дали тя ще се използва при производството на еленергията. Симеонова отчете, че в селото има недостиг на вода и през последните няколко години съществуваше опасност да бъде въведен сух режим. Не е ясно дали ще има производствени води и те къде ще се заустват. При нас има две защитени зони – “Река Росица” и “Студена река”, където има водоеми и гори, и се опасяваме те да не бъдат замърсявани от отпадъчните води на инсталацията, допълни жената.
В Горна Липница са разтревожени и от факта, че биогазът, който ще се получава при преработка на биомасата, ще се съхранява в контейнери. Това за нас е потенциална опасност както за селото, така и за работещите в съседство служители на частната производствена кооперация “Наша нива”.
Инвеститорът ни уверява, че няма да има замърсяване и опасност от аварии, тъй като инсталацията е модерна, но ние се съмняваме в това, тъй като има много неизяснени въпроси и противоречива информация в инвестиционното намерение, заявиха на протеста.
Не на последно място, хората се опасяват да не загубят започналия да се развива в района селски и културен туризъм, който от 6 години оживи селото. Всяка година в Горна Липница идват много гости от цял свят, има и постоянно живеещи англичани, канадци, други чужденци пък идват през лятото, привлечени от чистата природа и селския начин на живот. Селото е домакин на единствената по рода си международна арт резиденция за модерно изкуство “Старото училище”, в която всяка година гостуват модерни артисти, художници, скулптори, музиканти. Изграждането на подобна площадка с големи количества биологични отпадъци, ще се отрази пагубно на визията на района и ще отблъсне туристите и гостите, са сред другите опасения на местните.
Вчера кметът на Горна Липница Юлко Палов допълни, че хората недоумяват защо няма да се прави екологична оценка за въздействие върху околната среда на обекта, както е заявил инвеститорът. Това още повече увеличава напрежението и съмнението, че се върши нещо нередно. Ние не сме съгласни изграждането на инсталацията да бъде без такава оценка, затова настояваме да има ОВОС, категоричен е Палов. Той допълни, че такова производство има в Балчик и инвеститорът е поел ангажимента да заведе хора от селото там, за да видят как работи инсталацията и има ли замърсяване.

Чакаме решението на РИОСВ, заявиха вчера протестиращите в Горна Липница. След това инициативният комитет на протестиращите ще реши дали да продължи протестните действия, или ще приеме строителството на инсталацията на еленергия.

Инвеститорът Борислав Петров: “Няма никаква опасност от замърсяване, технологията е затворена и безотпадна”

В Германия вече работят над 7500 такива инсталации

Няма никаква опасност от замърсяване, технологията е затворена и безотпадна. Това заяви пред “Янтра ДНЕС” инвеститорът Борислав Петров, управител на “Борко” ЕООД. Той донесе в редакцията всички документи около бъдещото съоръжение. Според Петров не е необходимо да се прави доклад по ОВОС, тъй като в страната вече имало 20 такива инвестиционни намерения и никъде не е правена такава екологична оценка.
В инсталацията ще бъдат вложени около 3,1 млн. лв., като една трета от тях са собствени средства, а останалите от банка. В самото производство на ел. енергия ще работят 3 души. Ако има компетентни хора от селото, ще ги назнача, уточни Петров. Тай съобщи още, че с произведената топлина има намерение да направи оранжерия, където да работят още 8-10 души.
Не разбирам защо селото има негативно настроение срещу инсталацията, каза инвеститорът. Според него няма риск от замърсяване, проектът е съобразен с европейските норми за производство на електрическа енергия от биомаса. Това ще бъде царевичен силаж. В Германия вече работят над 7500 такива инсталации, а до края на тази година те ще станат 7900. Досега никой не се е оплакал, че има риск за здравето на хората или за околната среда, а всичките са изградени в населени места, подчерта Борислав Петров.
Шефът на “Борко” обясни технологията за производство на ел. енергия. Суровината постъпва в силажни ями, които са покрити така, че да не влиза въздух, тъй като тя може да се похаби. След това силажът влиза във ферментатор, където престоява 62 дни. От самата ферментация, която е анаеробна, затворена без кислород, се образува биогаз. Той отива в когенератор, където се получава електрическа и топлинна енергия (топла вода). Остатъкът от производството е биотор, с който ще се наторяват нивите. Токът може да се включи към електропреносната мрежа, а през лятото топлината да се дари на селската кооперация за сушене на зърното. Именно затова сме решили да изградим оранжерия, за да използваме тази топлина през зимата, каза шефът на “Борко”.
Петров обясни още, че биогазът не се съхранява в контейнери, както твърдят хората в Горна Липница. Той се преобразува от газ в еленергия в когенератора. Освен това няма миризми, технологията е затворена и безотпадна. Не се използва и вода, тъй като царевичният силаж се събира във восъчна зрелост и не е необходима вода допълнително.
Що се отнася до това, дали пътищата на селото ще издържат на многотонните камиони, те са направени за товари на 40-тонни автомобили, а нашите са много по-малки, коментира още Петров. Освен това инсталацията се намира и на над 162 м от първата къща в селото, а не на 50 м от домовете, както се твърди.

Екоинспекцията решава дали да има ОВОС на обекта

На протеста вчера присъства и директорът на РИОСВ Елин Андреев. Пред “Янтра ДНЕС” по-късно той разясни, че още на 8 ноември 2013 г. инвеститорът Борислав Петров е внесъл в инспекцията инвестиционно намерение за изграждане на инсталация за производство на електрическа енергия и топлина чрез използване на биомаса от растителен и животински произход.
На 11 ноември с. г. екоинспекцията е уведомила общината в Павликени и кметството в Горна Липница, за да се уведоми населението. След това се провежда обществено обсъждане и резултатите са били положителни, а сега ще решим дали инсталацията да има ОВОС, или не, обясни Андреев. РИОСВ вече е изпратила писмо до Регионалната здравна инспекция, която да даде свое становище дали въпросното производство ще замърсява въздуха и околната среда и дали има риск за хората. След като го получим, ще преценим дали да има доклад по ОВОС или екологична оценка, уточни шефът на екоинспекцията и допълни, че освен тези процедури ще бъде направена и преценка за съвместимост с биологичното разнообразие на района, тъй като наблизо има защитени зони.
За да спазим екологичното законодателство, много институции преди нас трябва да дадат становище. При всяко вземане на решение ще се съобразим с всичките становища- и с населението на Горна Липница, и с инвеститора, заяви Андреев. Ако се окаже, че инсталацията замърсява околната среда, изграждането на обекта може да бъде спряно.

Кой е онлайн 

В момента има 172  гости и няма потребители и в сайта

Статистика 

Потребители: Потребители
650
Статии
142
ВАШАТА РЕКЛАМА

Случайни Снимки

Фейзбук приятели 

 

Потребителско меню 

Клипове

Scroll to top