Обяви за Павликени

Новини и обяви от региона

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

- Г-н Манолов, община Павликени изпраща още една много успешна година. Кои са най-големите ви победи като градоначалник през изминалите 365 дена? 
- Гледам на всичко, свършено през 2013 г., като на постиженията на мениджър на успешен екип. Победите на Павликени са постиженията на всеки от нас, на Общината и на всеки павликенчанин. Тези резултати не са лично мои или на администрацията, въпреки огромните усилия, неуморните дни и десетките случаи, когато експертите в администрацията замръкваха в сградата, за да имаме качествени проекти, безупречни нормативни актове и наредби; да изпълняваме отговорностите си към нашите съграждани и да развиваме Павликенския край.

В края на годината отчетох 14-те най-важни неща, които се случиха в Павликени през 2013 г. Разбира се, разрешени са стотици ежедневни проблеми. Отношението ни към всеки от тях беше, че няма дребни проблеми – щом създават неудобства за съгражданите ни, те трябва да бъдат решени. Съзидателно се отнесохме към работата си. Дадохме началото на проекти за строителството на обществени сгради, пътища и нови съоръжения. Санирахме детски градини и училища, обновявахме паркове и градини.
Търсихме инвеститори, които да отворят нови работни места. С радост посрещнахме фирми, които преместиха производството си в Павликени. С подкрепа се отнасяме към сериозните инвестиционни намерения и твърдя, че в наше лице бизнесът среща отговорност и опора.
Павликени се сдоби със свой химн, който е още един повод да се гордеем с нашия град. Павликени беше средище на култура: гостуваха ни творци от Япония, ЮАР, Беларус; организирахме изложби с тибетски ритуални предмети, италиански футуризъм и два фотографски салона.
Павликени се отвори към света. Делегации от Болдещи Скайен, Румъния, и Пружани, Беларус, бяха гости за нашите празници. Футболният ни отбор гостува на румънците, а наша делегация уважи побратимения ни град в Беларус.
- За какво ще ви стигне и за какво няма да ви стигне бюджетът през настоящата година?
- Цифрите сочат, че Павликени ще има повече средства за социалните си задачи, за култура и спорт. Представете си колко български градове могат да обърнат внимание точно на тези сфери в кризата! Ние съумяхме да направим балансиран бюджет, в който желанията на всички заинтересовани страни да бъдат отчетени и удовлетворени, доколкото е възможно. При около 12,2 млн. лв. бюджет разбирате, че няма как да вложим пари за всички наши желания. Чрез европейски средства ще обновяваме инфраструктурата си, с бюджетни средства ще помогнем на социално ощетените си съграждани. Разчитаме на помощта и на местния бизнес, който беше до нас в изминалите две години и осъзнава, че трябва да бъде наша опора.
- Има ли населени места от общината, към които ще бъдат насочени повече средства?
- Преди разписването на проекта за бюджет 2014 г. събрах при себе си кметовете на всички 19 населени места. Те дадоха в писмен вид исканията си за тази година, които се стараем да изпълним, по степента на тяхната спешност и значимост. Паралелно през тази година ще решаваме проблеми и ще правим предпроектните проучвания и изготвянето на идейни проекти за важните ни обекти. Така ще сме подготвени да кандидатстваме в момента, в който се отвори подходяща мярка по оперативните програми и по ПРСР.
- Как върви работата по проектите?
- Настоящата година ще бъде времето на първите копки и на същинското строителство в Павликени. В последната година разработихме и защитихме редица инфраструктурни проекти и подписахме договорите за финансиране по тях. Почти приключихме с провеждането на обществените поръчки по тези проекти и въпрос на броени седмици е да започнем със строителството на новите сгради и съоръжения. Паралелно в Павликени ще кипи работата по мащабния “воден проект” за градска пречиствателна станция за отпадни води с прилежаща инфраструктура, заедно с него ще бъдат подменени и канализационни тръби в града, което означава, че ще има разкопаване на улиците. Ще се строят два центъра за настаняване от семеен тип, едно защитено жилище, а дясното крило на сградата, където е Комплексът за социални услуги, ще бъде ремонтирано и преустроено в Център за социална рехабилитация и интеграция. Градският стадион ще придобие изцяло нов облик, наред с трибуните ще строим и нова сграда за съблекалните, хижа за лагери и т.н. В Павликени ще изградим изцяло нов закрит плувен басейн, заедно с два тенис корта с осветление и модерна настилка. По същия проект в четирите най-големи населени места ще се оборудват фитнес площадки на открито.
Около 16 км общински пътища IV клас ще бъдат напълно рехабилитирани.
- Подготвяте ли нови? 
- В края на 2013 г. подписах договора за рехабилитирането на още 15 км общински пътища на стойност 7 млн. лв. Проектът е отново по Програмата за развитие на селските райони. Като цяло 2014 г. ще е посветена на работа по досега подписаните договори за европейско финансиране. Общината е сред първенците по обем привлечени средства, но това означава отговорност и контрол. В момента работим паралелно по 17 проекта – от инфраструктурни през социални до проекти за обучение на администрацията. Това количество натоварва допълнително служителите в общината, затова приоритет е да завършим успешно досега спечелените проекти. Разбира се, заедно с това ще подготвим идейни проекти, за да сме готови при отварянето на новите оперативни програми.
- Г-н Манолов, защо искате да изградите паметник на Атанас Хаджиславчев в Павликени?
- Отговорът ще започна отдалеч. Историята и общите традиции са това, което може да направи от народа ни нация, да ни сплоти и да ни накара да вярваме в доброто си съвместно бъдеще. Когато през 2013 г. Павликени празнува своята 70-годишнина като град и като имате предвид девиза ни “Античен и вечен”, имаме причина с право да се гордеем със своята история.
Осъзнавам като своя мисия да направим възможното в Общината да утвърждаваме миналото си, да го пазим, почитаме и помним. Като част от тази мисия сметнахме за необходимо да създаваме паметници на нашите герои като място за поклонение и като спомен за предците ни. Помните, че през миналата година открихме бюста на Бачо Киро пред едноименната гимназия в Павликени. Само преди броени години нашият град се сдоби и с морената с барелеф на Васил Левски. През 2013 г. възложихме изработване и поставяне на паметни плочи на героите от няколко наши села.
Сега нашата амбиция е да възвеличим делото на основателя на съвременно Павликени. Атанас Хаджиславчев е първопричината нашият град да има днешния си вид и слава на уютно зелено кътче в Северна Централна България.
Дадохме си сметка, че в античния и вечен град не съществува паметник на благодетеля му от най – новата история. С тази мисъл се обърнах първо към представителите на бизнеса в Павликени по време на традиционния коледен бал на работодателите.
Призовах ги да отделят средства, за да започнем общоградската кампания за поставянето на паметник в парк “Кирил Ракаров”. Те събраха близо 6 000 лв., което е добър старт на кампанията. Сега призовавам чрез вашия вестник и гражданите да се включат, дори и с минимални средства, в тази кауза. Те могат да дойдат в Информационния център на общината или да преведат желаната сума по сметката на общината, като уточнят, че е дарение за паметника. Делото ни е родолюбиво, затова вярвам, че ще сполучи.
- Какво е усещането да хванеш отново китарата след като си на такава позиция и всички вече те гледат с по-други очи?
- Невероятно удоволствие е да доставяш радост чрез музика. Публиката гледа на мен като на атракция, макар че все още не съм на нивото, на което искам да бъда като басист. Зад това се крие много труд, репетиции и самостоятелни занимания. Благодаря на момчетата от група “Нойс” за помощта и разбирането. Тяхното отношение към мен не се е променило след изборите, напротив – приятелството ни укрепва през годините.
- За какво не ви остава време, откакто сте кмет?
- За семейството, за спорт, за срещи с приятели. Трудно намирам време за извършване на чисто мъжките работи в една къща – дребни ремонти, поддържане на двора, обслужване на автомобила. Искам да имам и повече време за четене на книги, за пътувания до забележителности в България.

Кой е онлайн 

В момента има 113  гости и няма потребители и в сайта

Статистика 

Потребители: Потребители
688
Статии
143
ВАШАТА РЕКЛАМА

Случайни Снимки

Фейзбук приятели 

 

Потребителско меню 

Клипове

Scroll to top