Обяви за Павликени

Новини и обяви от региона

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

736 000 ЕВРО БЯХА ВЛОЖЕНИ В РЕСТАВРАЦИЯТА, СОЦИАЛИЗАЦИЯТА И КОНСЕРВАЦИЯТА НА АНТИЧНИЯ КЕРАМИЧЕН ЦЕНТЪР КРАЙ ПАВЛИКЕНИ. Вчера обновеният обект беше открит от кмета на общината инж. Емануил Манолов и директора на Исторически музей – Павликени, Нели Цонева. В прерязването на лентата се включиха и главният експерт от Министерството на културата и координатор по проекта Тони Милева и изпълнителният директор на „Реставрация“ ЕАД инж. Ангел Митев.

Община Павликени спечели проекта „Античен керамичен център – Павликени, популяризация и модернизация“ преди две години. Средствата са осигурени от страните Иcлaндия, Нopвeгия и Лихтeнщaйн. Благодарение на финансовата помощ, центърът вече има нов асфалтов път с обособени паркоместа, обновени алеи, които водят до консервираните и реставрирани антични сгради и пещи. Съвременните сгради също се ремонтирани и предлагат добри условия за осъществяването на археологически експедиции. В специално обособената част за възстановки чрез автентични древни техники са изградени нови пещи за изпичане на битова, строителна и художествена керамика. Оборудването в направената по римски образец грънчарска работилница е подновено, за да може съвременни грънчари да произвеждат керамика и да показват техниките от древността. Музейната сграда, както и всички останали постройки, са с ремонтирани конструкции и дограма. Античният керамичен център вече има нов сайт и Фейсбук страница.

Млади хора от района, както и представители на ромската общност, са участвали в реализацията на проекта.

„В последните над 10 години Община Павликени управлява, стопанисва и съхранява този обект. В това усилие сме неуморни и смятам, че наистина сме една от общините, които сериозно се отнасят към своето историческо наследство. Културното наследство, което имаме, е без аналог не само в България, но и в по-широк мащаб и поради тази причина трябва да го популяризираме и да се гордеем с него“, каза по време на церемонията кметът инж. Емануил Манолов.

Кой е онлайн 

В момента има 323  гости и няма потребители и в сайта

Статистика 

Потребители: Потребители
703
Статии
143
ВАШАТА РЕКЛАМА

Случайни Снимки

Фейзбук приятели 

 

Потребителско меню 

Клипове

Scroll to top