Обяви за Павликени

Новини и обяви от региона

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Празникът Василица по традиция се тачи от ромите като начало на Новата година и се отбелязва на 14 януари.

Празнуването на Василица е свързано с няколко ромски  легенди, допълва БТА. В някои от тях Банго Василий е застъпник и защитник на  ромите.

Той възстановява моста, разрушен от дявола, по който  преминават ромите. В други легенди Банго Василий е куц овчар,  който спасява давещо се ромско дете или пък приютява бягащ от  неприятелите си циганин.  Според друга легенда Свети Василий спасил циганския род от  удавяне в бушуващото море.

Дълбоките води щели да погълнат  ромите, но беловласият светия им изпратил ято гъски. Ромите се  покачили на тях и стигнали невредими до отсрещния бряг. Оттогава те почитат своя спасител на 14 януари и в негова чест наричат  празника Василица. 

Банго Василий е семеен празник и задължително се посреща с  птиче месо - гъска или петел. При всички ромски групи вечерята  на 13 срещу 14 януари играе изключително важна роля и е  изпълнена с богата символика. На трапезата има сърми, баница с  късмети, питка, вино, ракия.

Трапезата се прекадява и  благославя, всички си вземат прошка с целуване на ръка. Всички къщи, в които се празнува Банго Василий, остават  заключени до полунощ на 13 януари, за да не избяга късметът.  Едва след настъпването на Новата година ромите започват да  посрещат гости, като се надяват първият гостенин в дома им да е  добър човек, за да им да носи късмет. 

В полунощ настъпват Васильовден и Новата година. От този  момент започва и сурвакането.

На този ден десетки училища и общностни центрове от цялата страна организират тържества, на които децата представят богатството от фолклорните традиции и бит на различните етноси в България.

Сурвакарчета и представители на Центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе” ще посетят с пожелания за здраве и берекет различни институции в София.

Сред тях ще бъде и Министерството на културата, където с празничен концерт ще бъде отпразнувана Василица.

Концертът ще започне от 16.30 часа в сградата на министерството като в него ще вземат участие популярни ромски изпълнители и състави.

Част от програмата ще бъдат музиканти от оркестъра към читалище "Стоянка Соколова 1999”, ромските изпълнители Ангел Демирев и Даринка Цекова и др.

Гости на празничния концерт ще бъдат представители на държавната администрация, неправителствени организации и хора на изкуството.

 

Кой е онлайн 

В момента има 239  гости и няма потребители и в сайта

Статистика 

Потребители: Потребители
650
Статии
142
ВАШАТА РЕКЛАМА

Случайни Снимки

Фейзбук приятели 

 

Потребителско меню 

Клипове

Scroll to top