Обяви за Павликени

Новини и обяви от региона

×

Внимание

Грешка при зареждането на XML файла

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

България празнува националния си празник. На днешния 3 март се навършват 137 години от Освобождението. На тази дата (19 февруари стар стил) през 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор.

Според Санстефанския мирен договор освободена България е автономно, но зависимо от Империята трибутарно (плащащо данък) и васално княжество със свое народно правителство и войска. Площта му е над 170 000 кв. км. Пактът е подписан от руска страна от граф Н.П.Игнатиев и А.И.Нелидов, а от турска - от Савфет паша и Садулах бей. Границите на княжеството обхващат Северна България,Тракия (без Одринско) и Македония (без Солунската област и Халкидическия п-в). Тогавашното население на нашата страна наброява около над 4,5 млн. души.

Днес в цялата страна редица празненства, паради и инициативи ще отбележат знаковата дата. Заради тържествата, движението в центъра на столицата ще е силно затруднено. От 8 до 12, 30 районът около храм- паметника "Александър Невски" ще бъде отцепен. От 14 до 20 часа затворени за движение ще бъдат и бул. "Цар Освободител", между булевард "Васил Левски" и улица "Раковски" и районът около Народното събрание. През целия ден паркирането на площад Народно събрание, площад "Св. Александър Невски" и по улица "Оборище" между "Раковски" и булевард "Васил Левски" ще е забранено. 

За празника, Негово Светейшество патриарх Неофит ще отслужи панихида и Благодарствен молебен от 10 часа в храма „Св. Александър Невски”.

Санстефанският пакт слага край на Руско-турската освободителна война, започнала през 1877 г. Тя е предшествана от Априлското въстание, което избухва през 1876 г. , а потушаването му предизвиква голям отзвук в цяла Европа. За България говорят легендарни личности като Уилям Гладстоун и Виктор Юго, а великите писатели Иван Тургенев, Лев Толстой, Фьодор Достоевски се обявяват на страната на България.

Против този договор се обявяват Англия и Австро-Унгария, заради чието несъгласие той е ревизиран и заменен с Берлинския договор през юли 1878 г. България е разделена на Княжество България (Северна България и Софийско) и Източна Румелия (земите между Стара планина и Родопите). Княжество България се управлява от княз, избиран от народа, но не и без съгласието на Великите сили и Османската империя. Автономността на тази област е до голяма степен формална. Източна Румелия се ползва със сравнително по-широка автономия. Тя се управлява от генерал-губернатор, който обаче също се избира от Империята. Двете области на страната успяват да се обединят през 1885 г., когато е постигнато Съединението на България.

Кой е онлайн 

В момента има 974  гости и няма потребители и в сайта

Статистика 

Потребители: Потребители
590
Статии
136
ВАШАТА РЕКЛАМА

Случайни Снимки

Времето в Павликени

Павликени

Фейзбук приятели 

 

Потребителско меню 

Клипове

Scroll to top